Ben je gek op wijn? Dan vind je wijnproeverijen waarschijnlijk helemaal het einde. Veel mensen denken dat zij hier de deur voor uit moeten, maar dat is niet het geval. Je kunt namelijk ook zelf een wijnproeverij organiseren voor familieleden en/of vrienden. Als je nog niet eerder zelf zo’n proeverij georganiseerd hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit aanpakt. Daarom helpen wij je in deze tekst op weg.
Prik een datum en kies een locatie
Als het je leuk lijkt om zelf een wijnproeverij te organiseren, moet je hier tijdig mee beginnen. Prik allereerst een datum. Je kunt zelf een aantal data voorstellen, maar het is vaak makkelijker om dit in samenspraak met je gasten te doen. Stuur bijvoorbeeld een datumprikker uit en kies uiteindelijk de datum waarop de meeste mensen kunnen.
Staat de datum vast? Dan ben je er nog niet, want je moet ook nog een geschikte locatie voor de wijnproeverij vinden. Een klein gezelschap kun je vaak prima thuis ontvangen, maar dit wordt een stuk lastiger als er veel mensen komen. Voor grote groepen kun je eventueel op zoek gaan naar een locatie in de buurt. Het nadeel hiervan is dat er vaak kosten verbonden zijn aan het gebruik van de locatie, waardoor de wijnproeverij duurder uitvalt dan wanneer je deze bij je thuis houdt.
Bepaal het thema van de wijnproeverij
Wie voor het eerst zelf een wijnproeverij organiseert, koopt misschien lukraak een aantal wijnen. Dit is een optie, maar het is leuker om een thema aan de wijnproeverij te koppelen. Proef bijvoorbeeld wijnen uit één en hetzelfde land. Bij wijn denken veel mensen al snel aan Frankrijk, maar je kunt ook voor Italië kiezen. Als dit land het thema van de proeverij wordt, kun je bijvoorbeeld verschillende soorten Piëmonte wijn kopen.
In plaats van een land kun je er ook voor kiezen om uitsluitend wijnen van een specifiek druivenras te proeven of een combinatie van verschillende rassen. Gaat je voorkeur uit naar deze laatste optie? Dan mag Bolgheri wijn zeker niet ontbreken op de proeverij. Deze wijn is namelijk gemaakt van de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.
Kies een geschikte volgorde
Zodra je de wijnen voor een proeverij geselecteerd hebt, ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog de volgorde bepalen waarin de wijnen geproefd worden. Heb je wijnen van verschillende sterktes? Begin dan altijd met de lichtste en eindige met de zwaarste. Bij een wijnproeverij met verschillende kleuren ga je altijd van wit naar rood.
Vergeet de hapjes niet
Bij een wijnproeverij draait het voornamelijk om wijn, maar het is wat saai om alleen maar wijn te drinken. Koop daarom ook verschillende soorten hapjes, zodat gasten ook wat te eten hebben. De hapjes dienen niet alleen als maagvulling, maar kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan de wijnproeverij. Als je gasten tussendoor telkens een hapje eten en vervolgens een slok van hun wijn nemen, is er constant sprake van een andere smaakbeleving.