Wekelijks een keer vis eten staat al decennialang in veel voorschriften voor gezonde voeding. Dat komt met name omdat visolie zo gezond is. Inmiddels koop je deze olie ook gewoon als geïsoleerd product. Dat maakt het innemen makkelijker en beter doseerbaar. Zelfs wanneer je vis niet lekker vindt krijg je hierdoor toch nog je dagelijks portie omega-3-vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) binnen. Want dat zijn de drie voedingsstoffen die van visolie een waardevol supplement maken.
Waar koop je de beste visolie?
We hebben vastgesteld dat visolie gezond is. Maar dat betekent niet dat elke versie die je koopt dezelfde samenstelling heeft. Onderling is er zelfs sprake van behoorlijk wat verschil. Bovendien is er een aanzienlijk onderscheid in prijs. Als je dagelijks visolie neemt leidt dat op jaarbasis tot een behoorlijk bedrag. Verder is het belangrijk om de toedieningsvorm te overwegen. De drie meest voorkomende zijn tabletten, capsules en vloeibare olie in een flesje. Bij tabletten en capsules ben je geen tijd kwijt met de dosering. Maar sommige mensen vinden het slikken ervan onprettig. Daarnaast ben je minder vrij om de dosering exact te bepalen, zoals dat met vloeibare olie in een fles wel het geval is. Het nadeel daarvan is dat je bij elke dosering opnieuw moet meten. Weten welke visolie de ideale samenstelling voor jou heeft? Ontdek dan waar je de beste visolie koopt.
Visolie en de relatie met cholesterol
Je hoort regelmatig dat een hoog cholesterol niet goed voor je is. Wellicht heb jij weleens een meting gedaan bij een arts. Er wordt bloed afgenomen en enige tijd later hoor je de uitslag. Bij een te hoog cholesterol wordt eerst gekeken of dit opgelost kan worden met verbeterde voeding. Pas als dat niet lukt, of wanneer de waarde erg hoog is, wordt er gekozen voor medicatie. Een groot deel van het nieuwe dieet betreft het minder eten van bepaalde voedingsproducten. Maar het advies om minstens één keer per week vette vis te eten hoort hier ook bij.
Zo wordt visolie gewonnen
Visolie is afkomstig uit vette vis. Ansjovis, kabeljauw, sardines en haring zijn populaire soorten. Voor de productie van een liter visolie is behoorlijk veel vis nodig. Afhankelijk van het soort is dat 20 tot 100 keer meer dan de visolie die uiteindelijk gewonnen wordt. De vis wordt allereerst gekookt zodat water en olie vrijkomen. Vervolgens wordt het geperst en gecentrifugeerd zodat het mogelijk is om de olie te verwijderen. Jaarlijks wordt er meer dan een miljard liter visolie geproduceerd. Het is een enorme industrie die mensen wereldwijd veel gezondheidsvoordelen oplevert.