De feestdagen komen steeds dichterbij. De perfecte tijd om eens uitgebreid in de keuken te staan om je vrienden en familie te verwennen. En wat is nou lekkerder dan een goed stuk vlees met een lekkere rode wijnsaus? Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder! Wij vertellen je hoe je de lekkerste rode wijnsaus maakt!
Heerlijk bij vlees
In de wintermaanden en vooral rond de feestdagen verschijnt rode wijnsaus vaak aan tafel. Maar eigenlijk kun je deze heerlijke saus altijd serveren! Rode wijnsaus is onmisbaar bij je entrecôte, biefstuk of lamsrack. Het is belangrijk om de saus goed te laten indikken om zo dé perfecte rode wijnsaus te krijgen!
Wat heb je nodig?
- 350 ml rode wijn
- 125 g roomboter
- 2 sjalotten
- 2 blaadjes laurier
- 1 teen knoflook ½ runderbouillonblokje
Zo maak je het
Snijd 1 teen knoflook ragfijn of haal het door de knoflook pers. Snipper 2 sjalotten en fruit ze vervolgens met de knoflook in een (steel)pannetje met een klont boter. Voeg hierbij ook de twee laurierblaadjes toe. Schenk de 300-350 ml rode wijn bij de ui samen met de 200 ml runderbouillon van ½ blokje. Laat de saus nu zonder deksel ongeveer 15 tot 20 minuutjes zachtjes koken tot ongeveer de helft is verdampt. Schenk vervolgens de saus door een zeef in een ander pannetje en breng het geheel opnieuw aan de kook. Zet hierna het vuur heel laag en voeg in etappes kleine klontjes (in totaal 125g) ijskoude roomboter toe. Hierdoor kan het geheel binden. Dit wordt ook wel ‘monteren’ genoemd. Je bindt de saus dus met de ijskoude boter. Gebruik hiervoor een kleine garde. En voilà de saus is klaar om te serveren! Tip: Wil je liever niet al te veel boter gebruiken? Dan kan je ook kiezen om de boter te vervangen door maizena. Maak een papje van één eetlepel maizena en één eetlepel water en voeg dit bij de saus. Maizena werkt ook als je de saus wat dikker wil hebben. Van origine is rode wijnsaus sowieso wat dunner dan andere sauzen.
Andere variant
Er zijn uiteraard verschillende manieren om een rode wijnsaus te maken. Zo kun je de rode wijnsaus ook maken met bloem. Bij het maken van deze saus heb je wel een beetje geduld nodig. Je moet namelijk de roux even de tijd geven om te kleuren en dat heeft een paar minuutjes nodig. Een roux is een van de meest gebruikte manieren om een saus te binden en maak je door boter te smelten en daar bloem bij te doen. Door het gebruik van bloem en boter kun je de saus dus zo dik of dun maken als je zelf wilt.
Wat heb je nodig?
- 20 gram boter
- 25 gram bloem
- 125 ml donkere vleesbouillon
- 125 ml rode wijn
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je het
Smelt de boter in een (steel)pan op een matig vuur en wacht tot het schuim vrijwel volledig is weggetrokken. De boter zal dan een beetje bruin kleuren. Zet vervolgens het vuur laag en roer de bloem snel door de boter. Laat het geheel een paar minuten zacht pruttelen totdat de roux bruin is gekleurd. Het is belangrijk om de roux tijdens dit proces niet te roeren! Giet zodra het klaar is al roerend met een garde of houten lepel de helft van de bouillon bij de roux. Zet het mengels weer terug op een wat hoger vuur en blijf roeren totdat het mengsel glad en gebonden is. Schenk dan de rest van de bouillon en alle wijn scheutje voor scheutje erbij en blijf roeren zodat de saus glad blijft. Breng de saus dan voor de laatste keer aan de kook en laat het geheel nog ongeveer 3 minuten zachtjes koken. Breng het als laatste op smaak met peper en zout en het feest kan beginnen!
Wat te eten bij rode wijnsaus?
Bij rode wijnsaus hoort uiteraard een goed stuk vlees. Zo kun je kiezen voor een lekker stuk entrecote, eendenborst, biefstuk of lamsrack. Maar ook rosbief gaat goed samen met rode wijnsaus. Daarom geven wij hieronder tips hoe je het perfecte stuk rosbief kunt bereiden. Laat de feestdagen maar beginnen!
Rosbief van de BBQ met rode wijnsaus
Wanneer je wilt uitpakken en een luxe diner op tafel wilt zetten, is rosbief een goede keuze. Rosbief is de perfecte maaltijd voor tijdens de feestdagen. Voor dit recept heb je 800 gram Rosbief (aan één stuk) nodig en grof zeezout en versgemalen peper. Je bereidt deze rosbief op de BBQ. Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden. Haal de rosbief uit de koeling en dep hem droog met keukenpapier. Bestrooi het stuk vlees vervolgens met de versgemalen peper en het grove zeezout. Zodra de BBQ op temperatuur is, kun je de rosbief op het indirecte deel van de BBQ leggen. Belangrijk is wel om de temperatuur van het vlees goed in de gaten te houden. Dit kun je het beste doen met een kernthermometer met een probe aan een draad. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de rosbief nu tot een kern van 42 graden. Wanneer deze temperatuur is bereikt, haal je de rosbief van de BBQ en leg je hem op een bord. Zet de BBQ daarna op een temperatuur van 200 tot 230 graden en schroei de rosbief vervolgens rondom dicht. Laat het vlees hierna 10 minuten rusten. Daarna kun je het serveren met een van de twee rode wijnsauzen van hierboven!