Een paracetamol, een glaasje wijn of een paar biertjes. Dat kan wel? Of is het gevaarlijk om paracetamol met alcohol te combineren?
Paracetamol
Even een paracetamolletje nemen, we doen het vaak genoeg. Een klein beetje medicatie tegen een pijntje hier of daar. Dat is niet zo heel gevaarlijk, toch? Je kan paracetamol immers overal zelf halen zonder een dat je een recept van de dokter nodig hebt. Ibuprofen en paracetamol gebruiken we dagelijks en zijn misschien wel de meest gebruikte medicijnen die in elk keukenkastje liggen. Die zouden dan toch niet gevaarlijk moeten zijn?
Op zich is dat ook waar, maar paracetamol en ibuprofen blijven medicijnen. Helaas gaat medicijninname of medicijngebruik nog wel eens mis. Per ongeluk te veel genomen of misschien voel je de pijn nog steeds en blijf je ze slikken. Ook deze medicijnen tegen kleine pijntjes kunnen verslavend en gevaarlijk zijn. Daarom moet je niet voor niets de bijsluiter lezen voordat je iets inneemt. Het gebruik van paracetamol kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn als je een ander medicijn gebruikt wat je normaal nooit neemt. De werking kan dan ineens een stuk heviger of anders zijn dan je gewend bent. Een extra check kan in ieder geval nooit kwaad.
Dosering
Hoe vaak op een dag mag je een pijnstiller of paracetamol slikken? Er staat altijd een maximum op de verpakking of in de bijsluiter. Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket of de bijsluiter. Elke pijnstiller is namelijk anders en heeft weer een andere dosering. Meestal staat het beschreven als mg per dag (24 uur). Neem altijd de laagst mogelijke dosering die effectief is tegen de pijn en neem nooit meer dan de toegestane maximale hoeveelheid.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven de 55 kilo is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 of 1000 mg) per keer. Als de pijn niet vermindert, kan je dit elke vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is 3000 mg per dag, wat omgerekend zes tabletten is.
Kinderen en ook volwassenen die minder dan 55 kilo wegen kunnen per keer maximaal 500 mg innemen. Voor deze groep is het maximale mg per dag 2000, verdeeld over vier keer. Daarbij moet er minstens vier uur tussen doseringen inzitten.
De combinatie met alcohol
Er zitten nog aardig wat gevaren verbonden aan het combineren van paracetamol en alcohol. Neem het gebruik van deze twee tezamen dan ook nooit licht op. Sommige pijnstillers bevatten namelijk opiaten waardoor het verdovende effect in combinatie met alcohol sterk toeneemt. Dan ontstaat er een risico tot overdosering. Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol leiden tot leverbeschadiging. Ontstekingswerende medicijnen zoals ibuprofen en acetylsalicylzuur (aspirine) hebben een bloedverdunnend effect. Als je dat combineert met alcohol kan het leiden tot bloedingen. Met name bij ouderen leidt het tot maagbloedingen. Iets wat je liever wil voorkomen.
Paracetamol en andere medicijnen
Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld kalmerende middelen of slaappillen, worden die effecten verdrievoudigd tijdens de inname van alcohol. Je bent dus veel meer onder invloed en je reactievermogen daalt enorm. Daarnaast kan je ook nog coördinatiestoornissen krijgen waardoor je je balans snel verliest. Deze combinatie kan ook aanleiding geven tot korte bewustzijndalingen, wat heel gevaarlijk is in het verkeer.
Andere medicatie wordt soms te snel afgebroken door de lever als het lichaam alcohol binnenkrijgt. Weer andere medicatie kan te traag worden afgebroken, waardoor overdosering kan ontstaan. Lees daarom altijd de bijsluiter van je medicatie en wees voorzichtig met alcohol als je nieuwe of andere medicatie neemt. Neem je verschillende soorten medicatie, zorg er dan voor dat je bij elk medicijn weet of het wel of niet veilig is om er alcohol bij te drinken. Ook al is het maar een beetje, het kan snel mis gaan. Weet je het niet zeker? Neem dan contact op met je dokter of de huisarts.
Alleen als het echt moet
Het gebruik van een paracetamol en alcohol kan dus wel, maar doe het alleen als het echt nodig is. In principe mag je alles gewoon eten en drinken als je een pijnstiller neemt. Heb je meerdere pijnstillers op een dag gehad, sla dan liever even de alcohol over en laat je lichaam herstellen. Overmatig alcohol gebruik kan in combinatie met paracetamol dus leiden tot schade aan je lever. Het effect van de alcohol wordt ook niet versterkt door paracetamol. Je wordt er dus niet extra dronken van. Wees verstandig tijdens de inname van pijnstillers en met name van alcohol.
Een paracetamol voor het slapen
Als je een avondje gedronken hebt en het is iets meer uit de hand gelopen dan je liever had gewild, neem dan vooral niet nog een paracetamol voor het slapen. De fabel gaat rond dat een paracetamol voor het slapen je kater op een magische wijze zou verminderen of verhelpen. Ten eerste is het niet waar en ten tweede is het nog slecht voor je lichaam ook. Als je na een avondje stevig zuipen gaat slapen, is je lever nog druk bezig om de alcohol af te breken. Een paracetamol daarbovenop gooien is niet echt een goed idee. De paracetamol wordt op een andere manier verwerkt dan normaal, waardoor er zelfs giftige stoffen vrij komen.
Neem liever een ibuprofen en als je het nog beter wil doen: wacht tot je weer wakker bent om deze in te nemen. Daarnaast is veel slapen ook goed voor je lichaam. Dan is je lichaam in de ruststand en kan het herstellen van de schade die je hebt aangericht. De allerbeste tip: drink twee glazen water voordat je gaat slapen. Een heus wondermiddel.