Op deze manieren is je huis het beste beveiligd

In de wintermaanden neemt het aantal inbraken in Nederland toe. In de meeste gevallen is er sprake van gelegenheidsinbrekers. Dit betekent dat inbrekers toeslaan wanneer ze de kans zien. Dit kan dus gebeuren als je een avondje weg bent. Maar ook wanneer je even een ommetje maakt met de hond. Daarom is het belangrijk om je huis altijd zo goed mogelijk te beveiligen. Dit zijn onze tips voor veilig wonen.

Slim alarmsysteem

Zorgeloos wonen wordt een stuk makkelijker met een slim alarmsysteem in huis. Een slim alarm is aangesloten op een virtuele alarmcentrale en waakt 24/7 over je woning. Bij verdachte activiteit rond je huis krijg je direct een melding op je smartphone of tablet, zodat je zelf kunt bepalen of het nodig is om de politie in te schakelen.

Weinig onderhoud

Wat een slim alarm ook onderscheidt van een gewoon systeem is dat je er amper omkijken naar hebt. Zo schakelt het zich automatisch in en uit en is het eenvoudig op afstand te bedienen met een app op je mobiel. Het alarm is daarnaast huisdiervriendelijk, draadloos en makkelijk zelf te installeren. En als je het extra veilig in huis wil hebben, omdat je afgelegen woont bijvoorbeeld, dan kun je het alarm uitbreiden met extra HD- beveiligingscamera’s. Zorg wel dat je het systeem één keer per jaar laat onderhouden door een specialist. Daarmee zorg je dat het up-to-date is en optimaal blijft werken.

Kosten

Een goed slim alarm is verkrijgbaar vanaf zo’n 200 euro. Maar je kunt je ook abonneren op een alarmservice. Voor een slim alarmsysteem in huis betaal je dan een vast maandelijks bedrag.

Goed hang- en sluitwerk

De politie heeft speciale richtlijnen opgezet waarmee je je huis inbraakproof kunt maken: het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Door deze richtlijnen te volgen kun je het risico op een inbraak tot zo’n 95% procent verkleinen. Zo adviseert de politie om te kiezen voor stevig hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Het is belangrijk dat alle ramen en deuren die van buitenaf te bereiken zijn dit hebben. Vergeet ook wc-raampjes niet, deze zijn extra gevoelig voor inbraak.

De helft van alle inbraken gebeurt via een van de buitendeuren op de begane grond. Daarom is het slim om zowel je voordeur, achterdeur(en) en tuin goed te verlichten. Beveilig de voordeur extra goed door een veiligheidsslot, veiligheidscilinder en veiligheidsbeslag te plaatsen. Zorg ook dat je vanuit de hal kunt zien wie er voor de deur staat, of voorzie de voordeur van een deurspion. Daarmee voorkom je dat ongewenste gasten zich naar binnen kunnen wurmen met een goed verhaal.