De beste recepten met wijn

Wijn kan prachtig mengen met een verscheidenheid aan gerechten, waaronder vlees, risotto, soep en schaaldieren. De rijke tonen van rode wijn of de delicate smaak van wit zorgen er beide voor dat deze recepten toastwaardig zijn.

Champagne-Gebruinde Boterkip

Dit is een riff op coq au vin, de Franse standaard van kip en groenten gestoofd in rode wijn. De coq krijgt meestal een diep paarsrode zweem van de vin, maar onze moderne versie kookt de kip in bouillon: hij smaakt lichter en ziet er veel helderder uit. Nadat de kip gaar is, wordt hij gesmoord met een heerlijke champagnesaus die is verrijkt met nootachtige bruine boter.

Angel Hair Pasta met Mosselen en Rode Pepersaus

Dit eenvoudige diner met pasta met engelenhaar en mosselen is een heerlijke manier om van verse zeevruchten te genieten. Zoete rode paprika’s helpen de natuurlijk zoute mosselen, droge witte wijn en de lichtzure tomaten in balans te houden.

Artisjokken met geroosterde knoflookwijndip

Het ritueel van het eten van hele artisjokken – een blad afscheuren, het malse vlees eten en herhalen – is evenzeer een onderdeel van de ervaring als de smaak. De romige textuur en zoete smaak van geroosterde knoflook in de dipsaus zorgen ervoor dat alles naar hemels niveau toeneemt. Als je van plan bent de overgebleven wijn bij dit voorgerecht te serveren, kies dan voor een knapperige, zure pinot grigio of sauvignon blanc, die goed bij artisjokken past. Anders zal elk droog wit goed werken voor de saus.

Tomaten-gebaseerde witte wijn-vissoep

Deze vissoep bevat een basis van tomaat en witte wijn, gehakte groenten, garnalen, sint-jakobsschelpen en heilbot. Serveer met droog knapperig brood voor een complete maaltijd.

Kip en champignons met Marsala-wijnsaus

Probeer een lichtere versie van de klassieke kip-marsala met dit gerecht, gekleed in champignons en een marsala-wijnsaus. Serveer met aardappelpuree of eiernoedels om de smakelijke saus op te nemen.

Rundvlees gestoofd met rode wijn en champignons

Voeg een theelepel of twee gemalen gedroogde eekhoorntjesbrood toe samen met de bouillon en rode wijn om het gerecht een extra laagje champignonsmaak te geven. Vlezige, aards smakende paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood of zwarte trompet zijn ideaal. Serveer met eiernoedels of rijst.

Kip Piccata

Zilte kappertjes, witte wijn en heldere citroen laten deze vogel echt zingen. Serveer pittige Chicken Piccata met aardappelpuree of geroosterde seizoenswortelgroenten.

Rundvlees Daube Provençaals

Dit klassieke Franse gestoofde rundvlees, rode wijn en groentestoofpot is eenvoudig en heerlijk. Door de smaak en textuur houdt u het warm voor uw gasten. Koop een volkoren stokbrood, salades in zakken en vinaigrette in flessen om de maaltijd af te ronden.

Filet Mignon met Champignon-Wijnsaus

Zoete Marsala en champignons geven dit uitgelezen gerecht een elegante smaak. Voor eenvoudige bijgerechten, serveer met verpakte gekoelde aardappelpuree en in zakken verpakte saladegroenten met dressing uit flessen.

Korting op rode wijn

Een reductie van rode wijn klinkt indrukwekkend, maar is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Je kunt er een biefstuksaus van maken door de gekookte biefstuk uit de pan te halen, de bouillon aan de pan toe te voegen en te schrapen om de gebruinde stukjes los te maken, en ga dan als volgt verder met het recept. De gedeglazuurde stukjes voegen een prachtige smaakdiepte toe aan de saus.

Fusilli met gekarameliseerde lente-uitjes en witte wijn

Droge witte wijn, knoflook en olijfolie zijn de sleutel tot het maken van een heerlijke, lichte saus voor pasta. Lente-uitjes zijn de uitjes die vroeg zijn geoogst – ze zien eruit als lente-uitjes met grote witte bollen. Gebruik Vidalia-uien als ze niet beschikbaar zijn. Rotini (kurkentrekkerpasta) werkt in plaats van fusilli.

Aardbei-bosbessencompote in rode wijnstroop

Door rode wijn te laten doordrenken met warme specerijen en kruiden ontstaat een geurige siroop voor de kenmerkende robijnrode compote. Serveer met ijs, cake of met amandelbiscotti en garneer met munt.

Mosselen in tomatenwijnbouillon

De inwoners van België eten moules-frites, een hoofdgerecht van mosselen en frietjes. Probeer deze internationale favoriet eens uit. Stoom mosselen en doe ze in deze hartige wijnbouillon. Verlicht de traditionele manier door wat gewoon geroosterd brood bij de hand te hebben om de bouillon op te nemen. Een glaasje gekoelde witte wijn past mooi bij dit gerecht.

Gestoomde kokkels met witte wijn en tomaten

Clam en mosselen zijn het lekkerst in een lichte wijnbouillon met knapperig brood om de hartige bouillon op te nemen. Kook mosselen binnen 24 uur na aankoop om versheid te garanderen. Zorg ervoor dat je mosselen weggooit die hun schaal niet sluiten als ze erop tikken.

Risotto van gerst, pompoen en shiitake

Een droge of zoete witte wijn kan hier worden gebruikt om de parelgort op smaak te brengen en te combineren met zoete pompoen.

Rundvleesfilet met rode wijnsaus en geroosterde groentefrietjes

Een fluweelzachte rode wijn zoals pinot noir geeft een rijke smaak aan de ossenhaas. De met maïsmeel omhulde groenten zijn ook een geweldige aanvulling.

Kip en asperges in witte wijnsaus

Deze smakelijke kip en asperges met witte wijnsaus is gemakkelijk genoeg voor een doordeweeks diner, maar indrukwekkend genoeg voor gezelschap. Dit recept werkt even goed met sperziebonen of haricots verts in plaats van asperges.

Kip en Champignons in Knoflook Witte Wijnsaus

Overgebleven sauvignon blanc zal hier perfect werken. Stel dit recept samen in minder dan 25 minuten, waarschijnlijk zonder een bezoek aan de winkel. Het past zich aan je voorraadkast aan – als je geen eiernoedels hebt, gebruik dan een ander soort pasta, en als je geen dragon meer hebt, probeer dan basilicum, oregano of tijm.

Rode Wijn Peer Crisp Met Gekruide Streusel

Peren en rode wijn combineren prachtig in dit dessert. Zorg ervoor dat de peren stevig en niet te rijp zijn, anders worden ze papperig als ze met de wijn worden gekookt. Bosc- en Anjou-peren werken goed.