5 mythes over cryptocurrency, ontkracht

Cryptocurrencies zijn een trendy gespreksonderwerp geworden als het gaat om investeringen en vermogensopbouw. Hierdoor zijn er enorm veel geruchten en mythen ontstaan die het beeld van mensen over cryptocurrencies manipuleren.

Beschikken over correcte informatie is belangrijk als je weloverwogen beslissingen wilt nemen over cryptomunten en andere investeringen. In deze cryptocurrency blog bekijken we enkele mythes over cryptocurrencies en proberen ze voor goed en altijd uit de wereld te helpen.

1. Cryptocurrencies zijn niet veilig

Veel mensen zetten vraagtekens bij de veiligheid van cryptotransacties. Dit is natuurlijk geen gekke bezorgdheid want er zijn geen organisaties of autoriteiten die tussenkomen in geval van fraude. Maar de waarheid is dat cryptocurrency transacties veiliger zijn dan bij gewone fiattransacties. In gecentraliseerde systemen slaan organisaties zoals banken transactierecords op in één gemeenschappelijk grootboek. Als een aanvaller het centrale netwerk binnendringt, kan hij met elke transactie knoeien. In het geval van cryptocurrencies zoals Bitcoin, worden de gegevens opgeslagen in de vorm van blokken in een decentraal grootboek dat bekend staat als een blockchain. De echtheid van transacties zijn dus niet aan te passen omdat het grootboek op alle deelnemers in het netwerk staat en dus makkelijk te controleren is op fraude.

2. Cryptocurrencies zijn illegaal

Het kopen van Bitcoin is illegaal is een stelling die je vaak hoort. Hoewel er vele meningen bestaan, moeten mensen weten dat de intentie achter transacties een valuta niet persé illegaal maakt. Criminelen kunnen ook fiat valuta’s gebruiken om illegale activiteiten uit te voeren. De anonimiteit achter blockchain-transacties draagt veel bij aan deze mythe. Omdat cryptotransacties geen “identiteitsinformatie” hebben die gekoppeld is aan een specifiek persoon, worden natuurlijk criminelen steeds meer aangetrokken tot deze digitale valuta.

3. Cryptocurrencies zijn van onschatbare waarde

Al lange tijd discussiëren regeringen wereldwijd over inkomstenbelastingregels voor digitale activa zoals cryptocurrencies. Dit is het bewijs dat zelfs de regeringen denken dat de winst die gepaard gaat met cryptocurrency-investeringen echt genoeg is om belastbaar te zijn. Vóór de introductie van fiatgeld waren representatieve valuta’s de norm. Deze valuta’s werden direct geassocieerd met fysieke grondstoffen zoals goud en zilver. Net als representatief geld, worden cryptocurrencies ook ondersteund door de kosten van het produceren van nieuwe eenheden.

4. Cryptocurrencies maken je snel rijk

Je hebt misschien advertenties en nep financiële “goeroes” op het internet gezien die hun producten adverteren door een “get-rich-quick” scheme aan te bieden aan gewone mensen. Mensen hebben de neiging om dergelijke oplichters te geloven zonder rekening te houden met de risico’s die verbonden zijn aan cryptocurrencies. Zoals je je zuurverdiende geld niet aan een willekeurige vreemdeling toevertrouwt, laat je je cryptomunten ook niet door iemand beheren als het op beleggen aankomt, tenzij het een professional is natuurlijk.

5. Cryptocurrencies zijn oplichting

Scams die draaien rond cryptocurrencies zijn er in overvloed. Maar dat betekent niet dat cryptocurrencies oplichting zijn. Het is belangrijk dat je je vertrouwd maakt met de technologie achter cryptocurrencies en hoe ze werken voordat je investeert. Zoals eerder vermeld, zijn cryptocurrencies volatieler dan alle andere investeringsopties. Maar als je alles goed hebt onderzocht en de implicaties grondig hebt geanalyseerd, zul je in staat zijn om je winsten te maximaliseren terwijl je een minimaal verlies ervaart. Integendeel, iemand die geen tijd en moeite in het onderzoek heeft gestoken, zal te maken krijgen met de onverwachte pieken en dalen.