Al is de BBQ ook in Nederland al heel wat jaren populair, echte ‘masters’ op dit gebied, zoals mensen in bijvoorbeeld Amerika en Australië dat zijn, kon je ons lange tijd niet noemen. We gebruikten vrij simpele barbecues, en legden er het vlees op dat in de supermarkt in een BBQ-pakket werd verkocht, of waarvan we zeker wisten dat iedereen het lekker zou vinden, en gemakkelijk weg zou kunnen eten. Dat begint steeds meer te veranderen. De simpele BBQ’s van weleer worden meer en meer vervangen door complete buitenkeukens met heel veel mogelijkheden. We verdiepen ons steeds verder in verschillende soorten vlees, en hoe we deze het best en lekkerst kunnen bereiden. Daarbij komen we ook vleessoorten tegen die we tot een paar jaar geleden nog niet of nauwelijks kenden, maar die nu steeds populairder beginnen te worden. Je zou kunnen zeggen dat we met een behoorlijke inhaalslag bezig zijn als het om barbecueën gaat!
Van barbecue tot buitenkeuken
Natuurlijk, ze worden nog volop gebruikt. De wat simpele barbecues zoals we deze al zo lang kennen. De schaal waar je kolen in legt en aansteekt, het rooster erboven waarop het vlees vervolgens kan garen. En aanbranden, want als het om de BBQ gaat zijn ze van nature wat ongeduldig: we leggen het vlees er niet zelden al op als de vlammen nog volop branden. Zonde, want al lijkt de BBQ op deze manier gloeiend heet, echt op temperatuur is hij eigenlijk nog niet. Dat is pas het geval als de kooltjes de tijd hebben gehad om ook door en door te ontbranden en roodgloeiend zijn. De vlammen zijn dan gedoofd, het vlees gaart door de hitte van de kolen. Dat levert een stuk minder aangebrand van buiten en meer gaar van binnen vlees op.
Meer en meer echter gebruiken we een stuk meer geavanceerde BBQ’s dan degene die hierboven werd beschreven. Zeker wie er graag gebruik van maakt, is al lang overgestapt op een heel ander model. Eentje waarop de temperatuur piekfijn te regelen valt, bijvoorbeeld. Eentje die meer kan dan snel heel veel vlees bereiden. Een exemplaar dat je in staat stelt om met vleessoorten aan de slag te gaan die in de keuken nauwelijks lekker te bereiden zijn. Complete buitenkeukens!
Bij deze buitenkeukens horen natuurlijk ook andere, meer complexe soorten vlees. Picanha, bijvoorbeeld, het staartstuk van een rund dat pas écht lekker wordt als je het langzaam en op de juiste temperatuur laat garen. Of de bavette, wat makkelijker te bereiden, maar alleen lekker als je kiest voor een exemplaar van een goed ras, zoals Black Angus of Wagyu. Heel wat anders dan de kant-en-klare BBQ-schotels die je in de supermarkt aantreft, maar oh zo lekker als je er de tijd voor neemt om het perfect te bereiden.